-1
archive,tax-portfolio_category,term-bostadskoncept,term-64,qode-social-login-1.1.3,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-8.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21811
nästgårdarna_parstuga

Nästgårdarna

Gruppbebyggelse i Tänndalen

 
I hjärtat av Tänndalen har Spark tillsammans med Ortalis skapat tre moderna gårdstun i Nästgårdarna. De rymmer 45 bekväma semesterbostäder med inspiration från traditionell Härjedalsk arkitektur. Bebyggelsen hålls ihop med ett gemensamt formspråk och gedigna materialval. Robusta träfasader med inslag av klassisk spånpanel och stora, moderna glaspartier som tar in fjällvärlden. En nutida tolkning av lokal byggnadstradition.
 
Gårdarna skapar naturliga mötesplatser och en familjär atmosfär för lek och aktiviteter som pulkakulle, grillplats och sommartid cykelbana för de små barnen, lekplats och berså med sittplatser. Varje gårdstun blir unikt genom byggnadernas varierande storlekar och grupperingar, gårdarnas aktiviteter och den genomarbetade färgsättning i varma, naturnära toner av grönt, brunt och grått. I varje fjällhem oberoende av storlek finns samma omsorg om de boende med generösa umgängesytor med rymlig takhöjd, gott om möjliga sovplatser och Nästgårdarnas karaktäristiska fönsternisch att krypa upp i efter en dag ute i fjällnaturen.
 
Spark är ett samarbete mellan Sjödin Arkitektur, Pupill Arkitekter & Alma Arkitekter.

Spark.

Parhus_1

Parhus T

Skiss till nytt bostadsområde med parhus

 

Området innehåller ett flertal parhus samt ett flerbostadshus. Parhusen ligger längs ett stort gärde i närhet till en stor skog med fina promenadstråk. Några parhus bildar tillsammans med flerbostadshuset en egen utegård för tex barnlekplats.

Gruppbebyggelse_1

Gruppbebyggelse W

Tävlingsförslag till ny gruppbebyggelse med miljöprofil

 
Gruppbebyggelsen är kallad kWattmyra och har uttalad miljöprofil. Detta innebär ett hållbart byggande i massivt trä med gröna tak och integrerade solceller på taken. Massivt trä bidrar till hållbart byggande därför att det ger naturliga hus som andas samt är vänliga mot både människa och natur. Samtliga hustyper har solceller på takfall i södervända lägen vilket ger en en stor mängd producerad energi. Den totala mängden energi ger ett överskott som därmed säljs tillbaka till elnätet. Inom området finns två hustyper, radhus och dubbelvillor. De är utförda med tre olika träfasadmaterial. Varje bostad har naturligtvis laddningsstolpar för elbilar.

Bostadskoncept 7

Bostadsområde K

Förslag till nytt bostadsområde

 
En bebyggelse med blandade typer av bostäder och med gemensamt uttryck formar detta bostadsområde. Livskvalitet handlar mycket om att trivas i bostaden och den närliggande bostadsmiljön spelar en viktig roll. Det skall vara bekvämt och enkelt att bo samt fungera praktiskt med arbete, skola och fritid. Samtidigt ska boendet vara estetiskt tilltalande med möjligheter att sätta sin egen prägel på bostaden. Detta område erbjuder effektiva planlösningar dels i form av stadsradhus, dels i form av lägenheter.

Bostadskoncept_1

Bostadskoncept K

Bostadskoncept vid torg i Katrineholm, tävlingsbidrag

 
Bostadskonceptet bygger på att kretsloppet är en del i husets gestaltning. Samtliga lägenheter har balkong samt gröna rum mot torget i söder. Balkongerna har varierande placering i olika lägenheter och är kombinerade med gröna rum för egen odling eller dylikt. De gröna rummen har inspiration från torgets historia som handelsplats för varor odlade i det bördiga jordbrukslandskapet runtomkring. Förhoppningen är att rummen ska användas och bilda en varierad fasad med många olika växter mot torget. Mot norr ligger en loftgång längs hela husets längd med återvinningsstationer. Loftgången fungerar, förutom som entréplats till lägenheterna, också som ett bullerskydd mot järnvägen.
 

I SAMARBETE MED

EDg27

Arkitektur fjällhotell

Litet fjällhotell

Fjällhotell med intim atmosfär i Sälen

 
Hotellets planlösning är optimerad för utsikt mot fjälltoppar i flera riktningar. Huvudkonceptet är en stor gemensam umgängesdel med matplats, kök och lounge som har vidsträckt vy över omgivningen. Hotellet har ski-in, ski-out med relaxavdelning i nedre plan. Det finns många sovrum som vart och ett har olika inredningskoncept. Rummens former, deras material och kulörer bildar tillsammans med det omsorgsfullt utvalda möblemanget en harmonisk enhetlig miljö. Allt för en avslappnad fjällsemester. Huset är knuttimrat i enlighet med områdets byggnadshistoria. De timrade väggarna bidrar också till den varma interiören.
 

I SAMARBETE MED

Nidus Arkitektstudio AB och reventberg&granström

Kollektivhus -4

Kollektivhus Tensta

Tävlingsförslag till Kollektivhus i Tensta

 
Utgångspunkten för utformningen av kollektivhuset var att ge Tensta ett utropstecken och avvika från den monotona bebyggelsen i området. Förslaget visar tre höga hus med kulörer och uttryck som skiljer sig från Tenstas bebyggelse i övrigt. En viktig del i projektet var att formge platserna mellan husen och inte bara låta de uppstå som de gjort i omgivande bebyggelse. I tornen finns lägenheter i olika storlekar med enkla och effektiva planlösningar. I den lägre träspånsbeklädda delen finns många av kollektivboendets funktioner såsom matsalar, verkstäder, förskola mm. Belönat med 2:a-pris.
 

I SAMARBETE MED

Sara Sigfridsson arkitekt SAR/MSA och Sanna Taune arkitekt SAR/MSA

kontio-nordica-visio-1

Kataloghus Nordica Visio

Kataloghus i timmer för den finska hustillverkaren Kontio

 
Typhus Nordica Visio är främst utformad för ett avslappnat semesterliv för familjen och gör sig lika bra på fjället som vid en sjö eller i en skog.
Takformen i den tydligt inramade ”kikaren” och de stora fönstren ända upp till tak ger rummet en unik möjlighet att ta in omgivningen och släppa in dagsljus. Därför kommer också ljuset långt in i huset. Byggnaden består av två volymer varav den ena innehåller sällskapsrum och den andra innehåller privat sovrumsdel. Den exteriöra behandlingen markerar tydligt de olika volymerna, dels genom olika kulörer och takvinklar.
 

I SAMARBETE MED

Nidus Arkitektstudio AB

Åre Sunset Peak -2

Åre Sunset Peak

Gruppbebyggelse om sju hus, Åre Sunset Peak

 
Åre Sunset Peak är en gruppbebyggelse i fjällmiljö. Kunden hade en vision om exklusivt boende – inspirerade av amerikanska ski lodger – som vi hjälpte dem att förverkliga. Alla husen delar samma huvudmodul för att underlätta tillverkningen men har ändå olikheter sinsemellan. Tex har husen olika många sovrum samt olika storlek på umgängesytor i nedre plan mm. Fokus ligger på stora umgängesytor med kök, lounge och matsal som har storslagen utsikt över både dalen och Åreskutan. Husen är omsorgsfullt placerade på tomterna med tanke på varandra, utsikten samt vyerna av omgivningen.
 

I SAMARBETE MED

Nidus Arktiektstudio AB