-1
archive,tax-portfolio_category,term-nybyggnad,term-85,qode-social-login-1.1.3,stockholm-core-2.2.7,select-theme-ver-8.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21811
nästgårdarna_parstuga

Nästgårdarna

Gruppbebyggelse i Tänndalen

I hjärtat av Tänndalen har Spark tillsammans med Ortalis skapat tre moderna gårdstun i Nästgårdarna. De rymmer 45 bekväma semesterbostäder med inspiration från traditionell Härjedalsk arkitektur. Bebyggelsen hålls ihop med ett gemensamt formspråk och gedigna materialval. Robusta träfasader med inslag av klassisk spånpanel och stora, moderna glaspartier som tar in fjällvärlden. En nutida tolkning av lokal byggnadstradition.

Gårdarna skapar naturliga mötesplatser och en familjär atmosfär för lek och aktiviteter som pulkakulle, grillplats och sommartid cykelbana för de små barnen, lekplats och berså med sittplatser. Varje gårdstun blir unikt genom byggnadernas varierande storlekar och grupperingar, gårdarnas aktiviteter och den genomarbetade färgsättning i varma, naturnära toner av grönt, brunt och grått. I varje fjällhem oberoende av storlek finns samma omsorg om de boende med generösa umgängesytor med rymlig takhöjd, gott om möjliga sovplatser och Nästgårdarnas karaktäristiska fönsternisch att krypa upp i efter en dag ute i fjällnaturen.

Spark är ett samarbete mellan Sjödin Arkitektur, Pupill Arkitekter & Alma Arkitekter.

Spark

 

attefallshus_1

Attefallshus C

Attefallshus i slänt

 
Attefallshuset ligger i den branta slänten bakom huset. För att möta höjdskillnaderna är byggnaden på en högre nivå i förhållande till det befintliga huset. En trappa binder samman nivåerna. Tillsammans med huvudhuset ramar attefallshuset in träterrassen och bildar ett fint uterum. Från attefallshusets stora rum kan man skymta vattnet nedanför höjden. Trots att huset är litet så finns alla funktioner och blir ett bra komplement till boendet. Fasaden är klädd med träpanel målad med svart bets och har gråa plåtdetaljer.

Parhus R

Skiss för två parhus

 
Två parhus placerade mittemot varandra på samma tomt. Mellan husen växer fruktträd och bildar en plats för gemensamma aktiviteter. De kompletteras av två attefallshus och tillsammans kan de utgöra en bostadsrättsförening. Parhusen har stort umgängesrum i nedre plan, fyra sovrum samt allrum på övre plan. På taket finns en terrass för middagar i kvällssolen.

Parhus_1

Parhus T

Skiss till nytt bostadsområde med parhus

 

Området innehåller ett flertal parhus samt ett flerbostadshus. Parhusen ligger längs ett stort gärde i närhet till en stor skog med fina promenadstråk. Några parhus bildar tillsammans med flerbostadshuset en egen utegård för tex barnlekplats.

Fritidshus-H-2

Fritidshus H

Nybyggnad av fritidshus i Stockholms skärgård

 
När man stiger in i fritidshusets entré ser man rakt ut mot klipporna vid vattnet. Ett långsträckt rum för umgänge och avkoppling vetter mot havet med vid utsikt. De olika delarna – soffgruppen, matplatsen och köket – har varsitt stort glasparti för utblick över vattnet. Soffgruppens rum har ett lägre tak, med sovloft ovanför, vilket bidrar till en mer intim känsla i den delen av rummet. I resterande del av umgängesrummet har taket väl tilltagen höjd och synliga takbjälkar. Sovrummen och entrén ligger längs det långa rummet men vetter åt nordväst.
 
Fotograf: Karin Björkquist

Fritidshus_L_6

Fritidshus L

Nybyggnad av fritidshus på klippa

 
Fritidshuset tronar uppe på en klippa och blickar ut över sundets vatten. Ett rymligt umgängesrum med högt i tak vetter mot vattnet med kök, matplats och soffgrupp. Rummet har stora glaspartier med flera utgångar till uteplatserna runt huset. I två av byggnadens hörn finns taktäckta terrasser för att tillvarata det olika väderstrecken för utevistelse. Förutom den breda terrassen längs hela framsidan av huset finns därmed en plats i morgonsolen och en större plats i kvällssol. Den stora uteplatsen har dessutom en eldstad. Fritidshuset innehåller också tre sovrum som alla har utgångar till trädgård och terrass.

Bostadskoncept 7

Bostadsområde K

Förslag till nytt bostadsområde

 
En bebyggelse med blandade typer av bostäder och med gemensamt uttryck formar detta bostadsområde. Livskvalitet handlar mycket om att trivas i bostaden och den närliggande bostadsmiljön spelar en viktig roll. Det skall vara bekvämt och enkelt att bo samt fungera praktiskt med arbete, skola och fritid. Samtidigt ska boendet vara estetiskt tilltalande med möjligheter att sätta sin egen prägel på bostaden. Detta område erbjuder effektiva planlösningar dels i form av stadsradhus, dels i form av lägenheter.

Bastuhus_3

Bastuhus P

Nybyggnad av bastuhus och brygga

 

Ett bastuhus byggd på brygga vid vattnet. Från basturummet har man utblick mot fjärden utanför sundet. Huset innehåller också ett litet relaxrum med utblick över bryggan. Vinkeln mellan huskropparna ger en fin uteplats i södersolen varifrån man också kan se igenom huset och ut mot fjärden. Byggnadens utformning efterliknar huvudhusets arkitektur.

Gruppbebyggelse_1

Gruppbebyggelse W

Tävlingsförslag till ny gruppbebyggelse med miljöprofil

 
Gruppbebyggelsen är kallad kWattmyra och har uttalad miljöprofil. Detta innebär ett hållbart byggande i massivt trä med gröna tak och integrerade solceller på taken. Massivt trä bidrar till hållbart byggande därför att det ger naturliga hus som andas samt är vänliga mot både människa och natur. Samtliga hustyper har solceller på takfall i södervända lägen vilket ger en en stor mängd producerad energi. Den totala mängden energi ger ett överskott som därmed säljs tillbaka till elnätet. Inom området finns två hustyper, radhus och dubbelvillor. De är utförda med tre olika träfasadmaterial. Varje bostad har naturligtvis laddningsstolpar för elbilar.

Villa 1

Villa M

Förslag till nybyggnad av villa nedanför kulle

 
En villa som ligger vid foten av en kulle. Tomten bidrar till ett knepigt utgångsläge i projektet med en hög kulle i söder. Förslaget visar en lösning med en annorlunda uppbyggnad i sektion med olika nivåer. Utformningen löser uppgiften med att få in dagsljus i det nedre huvudplanet som består av ett umgängesrum med högt i tak. Solljuset letar sig därmed in över kullen och in i villan. Det höga rummet har kontakt med en trappa i husets hjärta som länkar samman det till de andra rummen snett ovanför. Därav kommer en ovanlig kontakt till de andra rummen på andra sidan trappan. Ovanför det höga rummet ryms två sovrum och ytterligare en trappa upp finns en takterrass med sol hela dagen.