-1
archive,post-type-archive,post-type-archive-portfolio_page,qode-social-login-1.1.3,stockholm-core-2.2.7,select-theme-ver-8.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21811
nästgårdarna_parstuga

Nästgårdarna

Gruppbebyggelse i Tänndalen

I hjärtat av Tänndalen har Spark tillsammans med Ortalis skapat tre moderna gårdstun i Nästgårdarna. De rymmer 45 bekväma semesterbostäder med inspiration från traditionell Härjedalsk arkitektur. Bebyggelsen hålls ihop med ett gemensamt formspråk och gedigna materialval. Robusta träfasader med inslag av klassisk spånpanel och stora, moderna glaspartier som tar in fjällvärlden. En nutida tolkning av lokal byggnadstradition.

Gårdarna skapar naturliga mötesplatser och en familjär atmosfär för lek och aktiviteter som pulkakulle, grillplats och sommartid cykelbana för de små barnen, lekplats och berså med sittplatser. Varje gårdstun blir unikt genom byggnadernas varierande storlekar och grupperingar, gårdarnas aktiviteter och den genomarbetade färgsättning i varma, naturnära toner av grönt, brunt och grått. I varje fjällhem oberoende av storlek finns samma omsorg om de boende med generösa umgängesytor med rymlig takhöjd, gott om möjliga sovplatser och Nästgårdarnas karaktäristiska fönsternisch att krypa upp i efter en dag ute i fjällnaturen.

Spark är ett samarbete mellan Sjödin Arkitektur, Pupill Arkitekter & Alma Arkitekter.

Spark

 

Repris_aterbruk_gatufasad

Parhus Återbruk

Förslag till bostadsområde med parhus

Utgångspunkten för projektet är återbruk av befintliga lamellhus som ska rivas i Malmberget, Gällivare. Förslaget består av 24 bostäder i form av parhus. Husen är placerade på tomten för att följa topografin och det ger utblickar mot söder och Dundret. Uteplatserna placeras på tomternas södersidor medan sidan mot norr får en grönare karaktär. Husvolymerna är placerade med två meters förskjutning från varandra vilket ger mer avskilda uteplatser. Tillsammans med komplementbyggnadernas placering ger detta en rytm åt gatan. Slänterna mot naturmarken behålls och utförs med mindre trappor och växtlighet som anknyter till platsen. Zonen relaterar till naturmarkens vildare karaktär av träd och växter. Gränszoner gynnar biodiversiteten. Det tas också tillvara genom en omsorgsfull gestaltning av det befintliga dike som idag skiljer lokalgatan från tomtmarken. Bostaden på ca 160 m² värms upp med bergvärme och förses med solceller på taken.
I samarbete med Alma Arkitekter.

Fritidshus P

Fritidshus bland tallar och hällar

 
Skiss på fritidshus i Stockholms skärgård. Huset är placerat på en höjd där naturen består av hällar och tallskog. Umgängesrummet med kök, soffgrupp och matplats samlas kring en centralt placerad eldstad. På övre plan finns en takterrass med utsikt över havet och där kvällssolen kommer in.

attefallshus_1

Attefallshus C

Attefallshus i slänt

 
Attefallshuset ligger i den branta slänten bakom huset. För att möta höjdskillnaderna är byggnaden på en högre nivå i förhållande till det befintliga huset. En trappa binder samman nivåerna. Tillsammans med huvudhuset ramar attefallshuset in träterrassen och bildar ett fint uterum. Från attefallshusets stora rum kan man skymta vattnet nedanför höjden. Trots att huset är litet så finns alla funktioner och blir ett bra komplement till boendet. Fasaden är klädd med träpanel målad med svart bets och har gråa plåtdetaljer.

Ombyggnad 5

Ombyggnad villa L

Ombyggnad av 20-talsvilla i Danderyd

 
Ombyggnaden utfördes genom några planlösningsförändringar och flera platsbyggda inredningar. Före ombyggnationen bestod övre plan av tre sovrum, ett allrum och ett badrum som var ett genomgångsrum. Förändringen skapade fem ljusa, fina sovrum, ett funktionellt badrum, ett litet tvättrum samt liten extra wc. Hallen på nedre plan är nu mer användbar och även ljusare, dels genom att riva en vägg och göra trappan i en ny vinkling in mot vardagsrummet. Fasta inredningar kompletterar vardagsrummet och ramar in sittgrupperna samt ger en ombonad känsla. Utformningen av tilläggen är enkla men med vissa specifika detaljer för att passa in i det gamla huset.
 
Fotograf: Karin Björkquist

Parhus R

Skiss för två parhus

 
Två parhus placerade mittemot varandra på samma tomt. Mellan husen växer fruktträd och bildar en plats för gemensamma aktiviteter. De kompletteras av två attefallshus och tillsammans kan de utgöra en bostadsrättsförening. Parhusen har stort umgängesrum i nedre plan, fyra sovrum samt allrum på övre plan. På taket finns en terrass för middagar i kvällssolen.

Parhus_1

Parhus T

Skiss till nytt bostadsområde med parhus

 

Området innehåller ett flertal parhus samt ett flerbostadshus. Parhusen ligger längs ett stort gärde i närhet till en stor skog med fina promenadstråk. Några parhus bildar tillsammans med flerbostadshuset en egen utegård för tex barnlekplats.

Fritidshus-H-2

Fritidshus H

Nybyggnad av fritidshus i Stockholms skärgård

 
När man stiger in i fritidshusets entré ser man rakt ut mot klipporna vid vattnet. Ett långsträckt rum för umgänge och avkoppling vetter mot havet med vid utsikt. De olika delarna – soffgruppen, matplatsen och köket – har varsitt stort glasparti för utblick över vattnet. Soffgruppens rum har ett lägre tak, med sovloft ovanför, vilket bidrar till en mer intim känsla i den delen av rummet. I resterande del av umgängesrummet har taket väl tilltagen höjd och synliga takbjälkar. Sovrummen och entrén ligger längs det långa rummet men vetter åt nordväst.
 
Fotograf: Karin Björkquist

Utbyggnad-G-6

Utbyggnad villa G

Utbyggnad av villa i ett plan med takterrass.

 
Familjen var i behov av en utbyggnad med fler sovrum samt en mer funktionell och rymlig groventré. Med redan fina umgängesytor på övre plan fanns ett önskemål om att ha en större terrass i kontakt med dem stället för den lilla befintliga balkongen. Terrassen är utformad med täta, murade sidor för att ge insynsskydd från grannarna. De ger också en mer ombonad känsla. En stor glasruta som räcke i framkant av terrassen bevarar utblicken mot de stora trädkronorna för att förstärka känslan av att sitta bland träden. Utbyggnaden rymmer två stora sovrum på nedre plan, även de med vy mot träden i backen nedanför. Ombyggnaden invändigt i befintlig del gjordes i form av större groventré och ett allrum i kontakt med de nya sovrummen.

Fritidshus_L_6

Fritidshus L

Nybyggnad av fritidshus på klippa

 
Fritidshuset tronar uppe på en klippa och blickar ut över sundets vatten. Ett rymligt umgängesrum med högt i tak vetter mot vattnet med kök, matplats och soffgrupp. Rummet har stora glaspartier med flera utgångar till uteplatserna runt huset. I två av byggnadens hörn finns taktäckta terrasser för att tillvarata det olika väderstrecken för utevistelse. Förutom den breda terrassen längs hela framsidan av huset finns därmed en plats i morgonsolen och en större plats i kvällssol. Den stora uteplatsen har dessutom en eldstad. Fritidshuset innehåller också tre sovrum som alla har utgångar till trädgård och terrass.