-1
archive,post-type-archive,post-type-archive-portfolio_page,qode-social-login-1.1.3,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-8.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21811
nästgårdarna_parstuga

Nästgårdarna

Gruppbebyggelse i Tänndalen

 
I hjärtat av Tänndalen har Spark tillsammans med Ortalis skapat tre moderna gårdstun i Nästgårdarna. De rymmer 45 bekväma semesterbostäder med inspiration från traditionell Härjedalsk arkitektur. Bebyggelsen hålls ihop med ett gemensamt formspråk och gedigna materialval. Robusta träfasader med inslag av klassisk spånpanel och stora, moderna glaspartier som tar in fjällvärlden. En nutida tolkning av lokal byggnadstradition.
 
Gårdarna skapar naturliga mötesplatser och en familjär atmosfär för lek och aktiviteter som pulkakulle, grillplats och sommartid cykelbana för de små barnen, lekplats och berså med sittplatser. Varje gårdstun blir unikt genom byggnadernas varierande storlekar och grupperingar, gårdarnas aktiviteter och den genomarbetade färgsättning i varma, naturnära toner av grönt, brunt och grått. I varje fjällhem oberoende av storlek finns samma omsorg om de boende med generösa umgängesytor med rymlig takhöjd, gott om möjliga sovplatser och Nästgårdarnas karaktäristiska fönsternisch att krypa upp i efter en dag ute i fjällnaturen.
 
Spark är ett samarbete mellan Sjödin Arkitektur, Pupill Arkitekter & Alma Arkitekter.

Spark.

Parhus_1

Parhus T

Skiss till nytt bostadsområde med parhus

 

Området innehåller ett flertal parhus samt ett flerbostadshus. Parhusen ligger längs ett stort gärde i närhet till en stor skog med fina promenadstråk. Några parhus bildar tillsammans med flerbostadshuset en egen utegård för tex barnlekplats.

Ombyggnad 5

Ombyggnad villa L

Ombyggnad av 20-talsvilla i Danderyd

 
Ombyggnaden utfördes genom några planlösningsförändringar och flera platsbyggda inredningar. Före ombyggnationen bestod övre plan av tre sovrum, ett allrum och ett badrum som var ett genomgångsrum. Förändringen skapade fem ljusa, fina sovrum, ett funktionellt badrum, ett litet tvättrum samt liten extra wc. Hallen på nedre plan är nu mer användbar och även ljusare, dels genom att riva en vägg och göra trappan i en ny vinkling in mot vardagsrummet. Fasta inredningar kompletterar vardagsrummet och ramar in sittgrupperna samt ger en ombonad känsla. Utformningen av tilläggen är enkla men med vissa specifika detaljer för att passa in i det gamla huset.
 
Fotograf: Karin Björkquist

Tillbyggnad_2_plan_1

Tillbyggnad villa T

Tillbyggnad i två plan till villa i Sollentuna

 
På tomten finns gott om byggrätt vilket gjorde det möjligt att addera en volym i två plan. Volymen är tillförd på det befintliga husets ena gavel. Den nya delen ger mer utrymme åt kök, matplats samt vardagsrum på nedre plan. Det övre planet i nya delen innehåller tre sovrum. Ett sovrum i den befintliga delen gjordes om till allrum som har kontakt med de tre nya sovrummen. Vi putsar om både den befintliga och nya delen i samma kulör för att göra huset till en enhet. Delar av fasaden, kring entrén och vid terrassen under tak, är utfört i ett trämaterial vilket ger en mjukare karaktär än den putsade ytan.

Påbyggnad_3

Påbyggnad villa C

Påbyggnad på villa med ett plan och takterrass

 
Påbyggnad på en enplansvilla från 90-talet. Uppdraget var att tillföra nästan ett helt plan med nya boyta samt ett tredje plan med takterrass. I det nedre planet är förslaget att flytta entrén och öppna upp umgängesrummet mot den fina tallskogen och allmänningen söder om huset. På det nya övre planet ryms tre stora sovrum, klädkammare, badrum, förråd och allrum med utsikt över vattnet mot norr. Takterrassen har vidsträckt utsikt över vatten och skog.

Utbyggnad-G-6

Utbyggnad villa G

Utbyggnad av villa i ett plan med takterrass.

 
Familjen var i behov av en utbyggnad med fler sovrum samt en mer funktionell och rymlig groventré. Med redan fina umgängesytor på övre plan fanns ett önskemål om att ha en större terrass i kontakt med dem stället för den lilla befintliga balkongen. Terrassen är utformad med täta, murade sidor för att ge insynsskydd från grannarna. De ger också en mer ombonad känsla. En stor glasruta som räcke i framkant av terrassen bevarar utblicken mot de stora trädkronorna för att förstärka känslan av att sitta bland träden. Utbyggnaden rymmer två stora sovrum på nedre plan, även de med vy mot träden i backen nedanför. Ombyggnaden invändigt i befintlig del gjordes i form av större groventré och ett allrum i kontakt med de nya sovrummen.

Fritidshus-H-2

Fritidshus H

Nybyggnad av fritidshus i Stockholms skärgård

 
När man stiger in i fritidshusets entré ser man rakt ut mot klipporna vid vattnet. Ett långsträckt rum för umgänge och avkoppling vetter mot havet med vid utsikt. De olika delarna – soffgruppen, matplatsen och köket – har varsitt stort glasparti för utblick över vattnet. Soffgruppens rum har ett lägre tak, med sovloft ovanför, vilket bidrar till en mer intim känsla i den delen av rummet. I resterande del av umgängesrummet har taket väl tilltagen höjd och synliga takbjälkar. Sovrummen och entrén ligger längs det långa rummet men vetter åt nordväst.
 
Fotograf: Karin Björkquist

Gruppbebyggelse_1

Gruppbebyggelse W

Tävlingsförslag till ny gruppbebyggelse med miljöprofil

 
Gruppbebyggelsen är kallad kWattmyra och har uttalad miljöprofil. Detta innebär ett hållbart byggande i massivt trä med gröna tak och integrerade solceller på taken. Massivt trä bidrar till hållbart byggande därför att det ger naturliga hus som andas samt är vänliga mot både människa och natur. Samtliga hustyper har solceller på takfall i södervända lägen vilket ger en en stor mängd producerad energi. Den totala mängden energi ger ett överskott som därmed säljs tillbaka till elnätet. Inom området finns två hustyper, radhus och dubbelvillor. De är utförda med tre olika träfasadmaterial. Varje bostad har naturligtvis laddningsstolpar för elbilar.

Fritidshus_L_6

Fritidshus L

Nybyggnad av fritidshus på klippa

 
Fritidshuset tronar uppe på en klippa och blickar ut över sundets vatten. Ett rymligt umgängesrum med högt i tak vetter mot vattnet med kök, matplats och soffgrupp. Rummet har stora glaspartier med flera utgångar till uteplatserna runt huset. I två av byggnadens hörn finns taktäckta terrasser för att tillvarata det olika väderstrecken för utevistelse. Förutom den breda terrassen längs hela framsidan av huset finns därmed en plats i morgonsolen och en större plats i kvällssol. Den stora uteplatsen har dessutom en eldstad. Fritidshuset innehåller också tre sovrum som alla har utgångar till trädgård och terrass.

Tillbyggnad W 1

Tillbyggnad villa W

Tillbyggnad i ett plan till villa i Täby

 
I vinkel mot ursprungsbyggnaden fanns det möjlighet att göra en tillbyggnad. Den ena yttersidan av tillbyggnaden följer tomtens form och den andra sidan är rätvinklig mot ursprungshuset. Dessa riktningar skapar en form och därmed ett rum som öppnar sig mot trädgården med ett stort glasparti. Taket vinklas också uppåt mot himlen för att få in mesta möjliga ljus. Längs rummets långsida finns flera mindre fönstergluggar på varierande höjd som skapar små, enkla tavlor med olika motiv. Gaveln med det stora fönstret har mörkt fasadmaterial i plåt som står i kontrast mot den ljusa träfasaden på långsidan.
 
Fotograf: Karin Björkquist