-1
archive,tax-portfolio_category,term-villa-fritidshus,term-82,qode-social-login-1.1.3,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-8.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-21811
Ombyggnad 5

Ombyggnad villa L

Ombyggnad av 20-talsvilla i Danderyd

 
Ombyggnaden utfördes genom några planlösningsförändringar och flera platsbyggda inredningar. Före ombyggnationen bestod övre plan av tre sovrum, ett allrum och ett badrum som var ett genomgångsrum. Förändringen skapade fem ljusa, fina sovrum, ett funktionellt badrum, ett litet tvättrum samt liten extra wc. Hallen på nedre plan är nu mer användbar och även ljusare, dels genom att riva en vägg och göra trappan i en ny vinkling in mot vardagsrummet. Fasta inredningar kompletterar vardagsrummet och ramar in sittgrupperna samt ger en ombonad känsla. Utformningen av tilläggen är enkla men med vissa specifika detaljer för att passa in i det gamla huset.
 
Fotograf: Karin Björkquist

Påbyggnad_3

Påbyggnad villa C

Påbyggnad på villa med ett plan och takterrass

 
Påbyggnad på en enplansvilla från 90-talet. Uppdraget var att tillföra nästan ett helt plan med nya boyta samt ett tredje plan med takterrass. I det nedre planet är förslaget att flytta entrén och öppna upp umgängesrummet mot den fina tallskogen och allmänningen söder om huset. På det nya övre planet ryms tre stora sovrum, klädkammare, badrum, förråd och allrum med utsikt över vattnet mot norr. Takterrassen har vidsträckt utsikt över vatten och skog.

Utbyggnad-G-6

Utbyggnad villa G

Utbyggnad av villa i ett plan med takterrass.

 
Familjen var i behov av en utbyggnad med fler sovrum samt en mer funktionell och rymlig groventré. Med redan fina umgängesytor på övre plan fanns ett önskemål om att ha en större terrass i kontakt med dem stället för den lilla befintliga balkongen. Terrassen är utformad med täta, murade sidor för att ge insynsskydd från grannarna. De ger också en mer ombonad känsla. En stor glasruta som räcke i framkant av terrassen bevarar utblicken mot de stora trädkronorna för att förstärka känslan av att sitta bland träden. Utbyggnaden rymmer två stora sovrum på nedre plan, även de med vy mot träden i backen nedanför. Ombyggnaden invändigt i befintlig del gjordes i form av större groventré och ett allrum i kontakt med de nya sovrummen.

Fritidshus-H-2

Fritidshus H

Nybyggnad av fritidshus i Stockholms skärgård

 
När man stiger in i fritidshusets entré ser man rakt ut mot klipporna vid vattnet. Ett långsträckt rum för umgänge och avkoppling vetter mot havet med vid utsikt. De olika delarna – soffgruppen, matplatsen och köket – har varsitt stort glasparti för utblick över vattnet. Soffgruppens rum har ett lägre tak, med sovloft ovanför, vilket bidrar till en mer intim känsla i den delen av rummet. I resterande del av umgängesrummet har taket väl tilltagen höjd och synliga takbjälkar. Sovrummen och entrén ligger längs det långa rummet men vetter åt nordväst.
 
Fotograf: Karin Björkquist

Fritidshus_L_6

Fritidshus L

Nybyggnad av fritidshus på klippa

 
Fritidshuset tronar uppe på en klippa och blickar ut över sundets vatten. Ett rymligt umgängesrum med högt i tak vetter mot vattnet med kök, matplats och soffgrupp. Rummet har stora glaspartier med flera utgångar till uteplatserna runt huset. I två av byggnadens hörn finns taktäckta terrasser för att tillvarata det olika väderstrecken för utevistelse. Förutom den breda terrassen längs hela framsidan av huset finns därmed en plats i morgonsolen och en större plats i kvällssol. Den stora uteplatsen har dessutom en eldstad. Fritidshuset innehåller också tre sovrum som alla har utgångar till trädgård och terrass.

Tillbyggnad W 1

Tillbyggnad villa W

Tillbyggnad i ett plan till villa i Täby

 
I vinkel mot ursprungsbyggnaden fanns det möjlighet att göra en tillbyggnad. Den ena yttersidan av tillbyggnaden följer tomtens form och den andra sidan är rätvinklig mot ursprungshuset. Dessa riktningar skapar en form och därmed ett rum som öppnar sig mot trädgården med ett stort glasparti. Taket vinklas också uppåt mot himlen för att få in mesta möjliga ljus. Längs rummets långsida finns flera mindre fönstergluggar på varierande höjd som skapar små, enkla tavlor med olika motiv. Gaveln med det stora fönstret har mörkt fasadmaterial i plåt som står i kontrast mot den ljusa träfasaden på långsidan.
 
Fotograf: Karin Björkquist

Tillbyggnad_I_2

Tillbyggnad villa I

Tillbyggnad med nytt vardagsrum till 50-talshus

 
Tillbyggnaden består av ett vardagsrum som tillsammans med ursprungliga huset ramar in en sydvästvänd terrass. Tillbyggnadsvolymen skiljer sig tydligt med ett annat formspråk från den ursprungliga byggnaden i gult tegel. Den nya volymen har en träfasad med rundade yttre hörn klädd med stående träribbor. Ribborna framhäver de rundade formerna. Taket har en asymmetrisk vinkling för att följa planens form. Stora fönster släpper in ljus även till köket som ligger innanför vardagsrummet.

Villa 1

Villa M

Förslag till nybyggnad av villa nedanför kulle

 
En villa som ligger vid foten av en kulle. Tomten bidrar till ett knepigt utgångsläge i projektet med en hög kulle i söder. Förslaget visar en lösning med en annorlunda uppbyggnad i sektion med olika nivåer. Utformningen löser uppgiften med att få in dagsljus i det nedre huvudplanet som består av ett umgängesrum med högt i tak. Solljuset letar sig därmed in över kullen och in i villan. Det höga rummet har kontakt med en trappa i husets hjärta som länkar samman det till de andra rummen snett ovanför. Därav kommer en ovanlig kontakt till de andra rummen på andra sidan trappan. Ovanför det höga rummet ryms två sovrum och ytterligare en trappa upp finns en takterrass med sol hela dagen.

kontio-nordica-visio-1

Kataloghus Nordica Visio

Kataloghus i timmer för den finska hustillverkaren Kontio

 
Typhus Nordica Visio är främst utformad för ett avslappnat semesterliv för familjen och gör sig lika bra på fjället som vid en sjö eller i en skog.
Takformen i den tydligt inramade ”kikaren” och de stora fönstren ända upp till tak ger rummet en unik möjlighet att ta in omgivningen och släppa in dagsljus. Därför kommer också ljuset långt in i huset. Byggnaden består av två volymer varav den ena innehåller sällskapsrum och den andra innehåller privat sovrumsdel. Den exteriöra behandlingen markerar tydligt de olika volymerna, dels genom olika kulörer och takvinklar.
 

I SAMARBETE MED

Nidus Arkitektstudio AB

Tillbyggnad-A-2

Tillbyggnad villa A

Tillbyggnad av villa med volym i 1 1/2 plan.

Det befintliga huset låg på högsta delen av tomten. Beställarens önskemål var en tillbyggnad på ca 100 kvm boyta utan att ingripa alltför mycket i den befintliga delen. Den nya delen lades i vinkel och binder samman tomtens lägre nivå med den högre. Vinkeln bildar också en skyddad uteplats i söder. Entréplanet har tillgänglighetsanpassats och vardagsrummet en halv trappa upp från entrén utgör förbindelsen mellan ny och befintlig del. En hög trapphall innanför entrén har kontakt med både vardagsrum och entrén samt sovrummen på övre plan.